Inlagd sill

Jag har fått lite förfrågningar på ett recept som gör sill "från grunden", det vill säga inte med inläggningssill utan med sillfiléer. Här är ett recept på en enkel inläggningssill. Vill man ha en annan smak kan man kapa receptet efter att sillen vattnats ur och därefter använda vilket annat recept som helst här på bloggen. Till krämig sill rekommenderas dock att sillen får ligga i en lag innan. Koka upp 3 dl vatten, 2 dl socker och 1 dl ättiksprit, tillsammans med några kryddpepparkorn och ett lagerblad. Häll över sillen när det kallnat och låt stå en dag eller så. 


Lag
1½ dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättiksprit
10-15 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Ingredienser
250 g salta sillfiléer
½ morot
1 rödlök
1 dm purjolök

1. Börja med att vattna ur sillen. Lägg sillen i kallt vatten och ställ i kylskåpet cirka sex till åtta timmar. Ju tjockare sill desto längre behöver den vattnas ur. Är du tveksam så smaka av den. Det ska finnas en viss sälta kvar i filén.
2. Koka upp ingredienserna i lagen. Låt svalna.
3. Hacka löken och moroten i lagom stora bitar. Häll av sillen skär i centimetertjocka bitar.
4. Varva alla ingredienser i en burk. Häll över den kalla lagen.
5. Låt stå minst en dag innan förtäring.

Kommentarer